Buğdanın orqanizmə faydaları çox qədim zamanlardan məlumdur. Lakin onun faydaları onun hansı formada istifadə ediləcəyinə bağlıdır. Çünki buğdanın işlənməsi zamanı faydalı maddələrin 40%-i itir.
Buğdanın tərkibi A, C, E, K, B6 və B12 vitaminləri, dəmir, kalsium,fosfor ilə zəngindir. Bu səbəblərdən də onun orqanzmə faydası böyükdür. Enerji deposu olan buğda saç sağlamlığına xidmət edir, ürək əzələsini möhkəmləndirir, gözünü görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır.
Buğda digər kəpəkli taxıl bitkiləri kimi dərinin sağlamlaşdırır. Tərkibində olan selenium, sink və E vitamini sayəsində buğda dərini xarici mənfi təsirlərdən qoruyur. Buğdanın tərkibində olan sink saçların sağlamlığı üçün çox faydalıdır. O tük diblərini möhkəmləndirir və saçın artmasına səbəb olur.
Lifli qida olduğuna görə buğda bağırsaqların hərəkətini sürətləndirir və qəbizliyin aradan qalxmasına yardım edir. Bu səbəbdən də buğda orqanizmin təmizlənməsinə yardım edir.
Mütəxəssislər gün ərzində 8 qram buğda yeyən adamlarda koronar damar xəstəlikləri riskinin aradan qaxdığını söyləyirlər.
Buğdanın orqanizmə aşağıdakı digər faydaları vardır:
- beyin sağlığını qoruyur
- yaddaşı möhkəmləndirir
- zehni fəaliyyəti artırır
- ruhi xəstəliklərin əlamətlərini aradan qaldrırır.