Duzlu, şoraba, turşu çox sevənlərin əslində orqanizmi defisit barədə siqnal verir.
Niderland alimləri elmi araşdırmalarla bu kimi şəxslərə kaliumla zəngin qidaların kömək edəcəyi nəticəsinə gəlib.
"Tibbə məlumdur ki, çox miqdarda duz qəbulu arterial təzyiqi artırır, bu da infarkt və insult riskini yüksəldir. Çox duz yeyənlərə kaliylə zəngin qidalar lazımdır ki, artıq duzu sidiklə bədəndən xaric etsin".
Amsterdam Universitetinin professoru Liffert Foqt bildirib ki, ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün qanda kaliumun miqdarını artırmaq lazımdır.
"Kaliy yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə, qozda, paxlada, bananda, süd məhsullarında var.
Şoraba yeyənlər gündə 2 banan, 1 avokado, 130 qram kartof yeyərsə bu tələbat ödənər".
Elmi tədqiqat göstərib ki, rasionunda kaliy az olan insanlar, istər kişi, istər qadınlar 55 yaşdan sonra ürək-damar sistemində problemlərdən əziyyət çəkib, onların 12%-i insult və infarktdan vəfat edib.